Een duurzaam HR-project voor Oekraïense vluchtelingen

Bij Dienstenthuis, een dienstencheque-bedrijf dat thuishulp voorziet aan klanten in en om Antwerpen, start vandaag Olena Cherkalova als projectmedewerker voor een grootschalig aanwervingsproject. Olena, zelf sinds goed vijf weken in België als vluchtelinge uit Oekraïne, zal instaan als intern en extern aanspreekpunt en verbindingspersoon tussen Dienstenthuis, de klanten en de nieuwe Oekraïense medewerkers die worden aangeworven.

Koen Umans, afgevaardigd bestuurder van Dienstenthuis licht toe: “Vanzelfsprekend werven we Oekraïense vluchtelingen aan. Dat is de logica zelve gezien de krapte op de arbeidsmarkt in onze sector. Maar we willen vooral zorgen dat het een duurzame aanwerving is. We zijn ervan overtuigd dat de meeste vluchtelingen voor heel lang of zelfs voor altijd in België een nieuwe thuis zullen opbouwen gezien de situatie in hun land. Dienstenthuis wil hen bij helpen bij hun integratie en werkbaar werk is daar een essentieel onderdeel van.”

Lees verder onder de foto.

08BA3EC9 36EA 4D42 8DB7 7CB853D2EB38 1 201 A

Een warm en persoonlijk ontvangst

Het tewerkstellen van vluchtelingen, met hun psychologische bagage en soms beperkte talenkennis, vraagt om een aangepaste aanpak. Daarom start vandaag Olena Cherkalova, zelf een Oekraïense vluchtelinge, bij Dienstenthuis als projectmedewerker en verbindingspersoon.

Olena kwam vijf weken geleden in België aan met haar 65-jarige vader en 14-jarige zoon.  Na haar  studies psychologie was ze actief in de commerciële en toeristische sector waar ze o.a training en opleiding gaf. Deze opleiding en ervaring, samen met haar uitstekende kennis van het Engels, maken haar de ideale persoon om als projectmedewerker dit grootschalig aanwervingsproject mee in goede banen leiden en er mee voor zorgen dat de nieuwkomers zich snel thuis zullen voelen bij Dienstenthuis.

Olena Cherkalova: “ Ik ben blij om aan de slag te kunnen bij Dienstenthuis. Voor mezelf is het een goede manier om mijn plek te vinden in deze voor mij nieuwe maatschappij, én ik kan iets betekenen voor mijn landgenoten hier. Als aanspreekpunt voor al hun vragen en bezorgheden en als vertaler en tolk kan ik echt iets betekenen en benut ik mijn kennis en ervaring ten volle. Ik kijk dus erg uit naar mijn nieuwe job.”

Aangepaste opleiding en coaching

Om het project op langere termijn succesvol te maken gaan de aanwervingen gepaard met taalopleiding en -coaching, een goede startopleiding, doorgedreven coaching op de werkvloer en een goede ondersteuning van de personeelsdienst, sociale dienst en het kantorennetwerk.

Goed kunnen communiceren is een belangrijke voorwaarde om je ergens goed te voelen en daarom zet Dienstenthuis hier volop op in. Met een twee weken durend taalbad als start bij tewerkstelling, georganiseerd in samenwerking met partner I-diverso, komen de werknemers met het nodige zelfvertrouwen aan de start. Na de opleiding gaat het leerproces door op de werkvloer met aangepaste taalcoaching.

Partners toeleiders

VDAB reageerde al heel positief op de aanpak van Dienstenthuis en heeft geïnteresseerde kandidaten die ze doorverwijzen. Daarnaast stromen vanuit het Medisch Zorgpunt Antwerpen voor Oekraïense vluchtelingen ook al heel wat kandidaten door. En Olena spreekt ook haar hele netwerk aan.

Op 2 mei start alvast de eerste thuishulp en na een eerste jobdag zijn 8 potentiële medewerkers met Dienstenthuis in gesprek. Het project lijkt zo een vliegende start te gaan nemen.

Kantoor
Hartje

Bel rechtstreeks met een kantoor in je buurt

Vind een kantoor in je buurt

Stel je vraag aan onze medewerkers door het contactformulier in te vullen.

Stel je vraag