Dienstencheques als betaalmiddel

Wat zijn dienstencheques?

Een dienstencheque is een betaalmiddel met een financiële tegemoetkoming van de overheid. Je gebruikt de cheque om je huishoudhulp te betalen.

Als erkende onderneming is Dienstenthuis verantwoordelijk voor de huishoudhulpen. Bij Sodexo bestel je de dienstencheques.

 

Hoeveel kost een dienstencheque?

Je betaalt 9 euro per cheque. Na je belastingaangifte krijg je 30% terug van de overheid en betaal je dus eigenlijk slechts 6,30 euro per cheque. Voor je huishoudhulp betaal je één dienstencheque per uur.

 

Wat is het verschil tussen elektronische en papieren dienstencheques?

Papieren dienstencheques ontvang je via de post. Iedere cheque moet je invullen en handtekenen, en je moet er voldoende klaarleggen voor je huishoudelijke hulp.

Eigenlijk raden we elektronische dienstencheques aan. Deze worden bewaard in je elektronische portefeuille, beveiligd met een login en paswoord die je krijgt van Sodexo. Het heeft veel voordelen:

  • Elektronische dienstencheques gaan niet verloren of kunnen niet gestolen worden.
  • Met een account bij Sodexo wijzig je zelf je persoonlijke gegevens, heb je een overzicht van je bestellingen en betaalde prestaties, ruil je eenvoudig je cheques om of laat je ze terugbetalen.
  • De aankoop van elektronische dienstencheques gaat veel sneller. Al na één dag zijn ze beschikbaar.
  • Sodexo mailt je automatisch wanneer je cheques bijna vervallen.

 

Hoe lang blijft een dienstencheque geldig?

Een dienstencheque blijft 8 maanden geldig.

 

Hoeveel dienstencheques mag ik per jaar bestellen?

Iedere gebruiker kan per jaar maximaal 500 dienstencheques aankopen. Voor de eerste 400 dienstencheques betaal je 9 euro. Voor de laatste 100 betaal je 10 euro.

Heb je jaarlijks nog meer dienstencheques nodig? Bestel dan op de naam van je partner. Zo komen jullie samen aan 1000 dienstencheques per jaar (800 cheques aan 9 euro en 200 cheques aan 10 euro).

De hieronder vermelde categorieën mogen per jaar 2000 dienstencheques aan 9 euro per cheque bestellen:

  • eenoudergezinnen
  • gehandicapte personen
  • ouders van minderjarige gehandicapte kinderen
  • oudere personen die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden krijgen

 

Terugbetaling, verlies en diefstal van dienstencheques: hoe zit dat?

Op de website van Sodexo vind je verschillende aanvraagformulieren terug. Zowel voor de elektronische, als voor de papieren dienstencheques. Aan een aantal verzoeken zijn kosten verbonden.